Tramvaie alimentate cu ajutorul bateriilor si solutii de incarcare pentru acestea

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/trams-powered-using-batteries-and-charging-solutions-for-these-technologies/”]

Daca intr-un articol anterior am prezentat solutiile de alimentare pentru tramvaie care utilizeaza o sina suplimentara inglobata in calea de rulare, in acest material prezentam cateva sisteme care alimenteaza tramvaiele doar in timpul stationarii, acestea ruland alimentate de baterii de mare capacitate. Astfel, avantajele sunt reprezentate de disparitia aproape totala a retelelor de alimentare si a retelelor aeriene de contact, tramvaiele cu baterii necesitand doar puncte de incarcare in zona statiilor sau a capetelor de linie.

Birmingham este primul oras din Marea Britanie care a facut primii pasi pentru introducerea tramvaielor alimentate cu baterii. Tramvaiele CAF Urbos 3 vor fi echipate cu sisteme de alimentare cu baterii de mare capacitate si performanta pentru alimentarea sistemelor de tractiune in zonele unde nu va fi montata retea de contact. Zonele istorice cu cladiri vechi de pana la 182 ani pot fi conservate vizual prin eliminarea retelelor de alimentare, practic tramvaiele necesitand doar calea de rulare pentru a putea circula. Economiile realizate prin utilizarea acestei solutii in zonele centrale, se apropie de 800.000 euro, dar suma va creste odata cu eliminarea lucrarilor suplimentare pentru retelele de contact. Datorita succesului sistemului, autoritatile din Birmingham vor extinde sistemul in aproape toata zona centrala a orasului.

In anul 2014, Skoda a dezvoltat un tramvai alimentat cu baterii, testat pe strazile orasului Pilsen, conceput pentru a circula in orasul turc Konya. Inovativul tramvai a fost prezentat prima data in cadrul InnoTrans 2014, fiind parte dintr-o serie de 12 bucati. Tramvaiele opereaza pe linia dintre Alaaddin si Adlye, cu o lungime de 6 km, traversand zona centrului istoric alimentate exclusiv cu baterii. Tramvaiul este echipat cu baterii nano-litium-titan care asigura o autonomie de 3 km, acestea fiind incarcate in timpul franarii si atunci cand tramvaiele sunt alimentate din retea. Tensiunea standard de operare este de 750 V.

In anul 2015, Bombardier, a atins recordul pentru un tramvai care a functionat in regim autonom fara a fi alimentat deloc. Recordul este de 41,6 km fara catenara sau alte surse de alimentare. Tramvaiul a operat utilizand tehnologia de baterii PRIMOVE si echipamentul de tractiune MITRAC. Testele au avut loc in Mannheim, pe reteaua Rhein-Neckar-Verkehr GmbH (RNV). Sistemele au fost implementate pentru serviciu cu calatori pe 6 tramvaie construite de CRRC Puzhen cu licenta Bombardier, utilizand platforma Bombardier Flexity 2. Acestea au intrat in exploatare in orasul chinez Nanjing, unde 90% din retea nu este echipata cu fir de contact sau surse de alimentare, existand doar anumite puncte unde bateriile sunt incarcare prin pantograf in timpul stationarii si dinamic in timpul franarii si accelerarii.

La fel ca in cazul autobuzelor electrice sau a altor vehicule electrice, provocarea producatorilor de tramvaie este sa investeasca in programe de cercetare si dezvoltare in domeniul tractiunii electrice autonome, pentru reducerea consumului de energie si implicit cresterea autonomiei fara a necesita niciun fel de incarcare. Dezvoltarea unor noi tehnologii de stocare a energiei este o provocare pentru toti producatorii de vehicule, autonomia acestora depizand direct de capacitatea de stocare a energiei. Desi in prima etapa, tramvaiele de acest tip pot avea un cost mai ridicat, acesta este amortizat prin lipsa necesitatii investitiilor in retele de contact, retele subterane de alimentare, puncte de redresare a energiei, dispecerizare specifica si ulterior mententanta aparatelor de contact si a firului.

In Romania, tramvaie care utilizeaza aceste tehnologii pot fi implementate in special in orasele mici, unde durata de parcurs de la un capat la altul nu este mai mare de 30 minute, existand premisa unui sistem rapid si ecologic de transport, chiar si pentru orase mai mici, inclusiv inafara resedintelor de judet.