Primul spatiu dedicat si proiecte de testare: Testarea vehiculelor fara sofer


Vehiculele fara sofer au devenit proiecte tot mai populare si inovative in ultimii ani. Tehnologiile utilizate precum si inovatiile introduse in acest domeniu au creeat o serie de prototipuri foarte avansate cu functii si dotari unice. Totusi, proiectele de acest tip s-au lovit constant de problema lipsei unor spatii dedicate de testare, de cele mai multe ori testarile fiind realizate pe drumurile din incinta companiilor sau universitatilor care au proiectat vehiculele fara sofer. In materialul umator vom prezenta proiectul Mcity, dedicat acestui tip de testari dar si alte abordari in testarea vehiculelor de acest tip.

Mcity este primul spatiu dedicat testarii vehiculelor fara sofer
Vara anului 2015 a venit cu o noutate in premiera pentru industria vehiculelor fara sofer, din partea Universitatii din Michigan. Aici a fost deschis Mcity, primul spatiu de testare dedicat si adaptat special pentru testarea vehiculelor fara sofer. Mcity a fost dezvoltat de cercetatorii universitatii impreuna cu specialistii de la Michigan Department of Transportation (MDOT). Realizarea spatiului in Michigan vine in consolidarea industriei auto din aceasta zona, in special cea responsabila pentru cercetarea si dezvoltarea vehiculelor viitorului. In prezent peste 350 de centre pentru dezvoltarea automobilelor se afla in Michigan, cooptand un numar mare de ingineri din domeniu. In cadrul Mcity pot fi testate doua tipuri de vehicule, impreuna sau separat, existand posibilitatea diversificarii scenariilor pentru perfectionarea tehnologiilor. Vehiculele interconectate sau care comunica intre ele, cunoscute ca V2V sau V2I pot beneficia de o gama larga de scenarii in cadrul Mcity. De asemenea vehicule echipate cu tehnologii totale sau partiale pentru conducerea automata pot fi testate in cadrul noului spatiu. Mcity a fost realizat de catre Universitatea din Michigan in cadrul unui parteneriat public-privat care a implicat autoritatile locale, industria auto si universitati din domeniu. Un pas urmator in dezvoltarea Mcity este realizarea unei retele de vehicule interconectate si fara sofer pe drumurile publice din orasul Ann Arbor, cel mai probabil in anul 2021.

Mcity nu este doar un simplu poligon de testare ci reprezinta o copie fidala a unei zone urbane ce poate fi populata cu autovehicule si oameni pentru simularea cat mai realista a situatiilor din traficul de zi cu zi. Zona este echipata cu o retea de drumuri cu intersectii semaforizatea, treceri de pietoni complet echipate, sisteme corelate de semaforizare, trotuare si stalpi de iluminat. Pentru un realism crescut Mcity este decorat si cu fatade ale unor cladiri. Constructiv, reteaua de drumuri poate permite testarea vehiculelor fara sofer in conditii de zona rezidentiala pana la conditii de zona de autostrada sau drum interurban.

Totusi, punctele prezentate anterior nu sunt cele mai impresionate functii ale Mcity, acesta fiind conceput si cu o serie de medii pentru testarea unor scenarii de zi cu zi care pot sa apara accidental. Ca exemplu, vehiculele fara sofer sau cele interconectate pot fi dezorientate prin semne de circulatie sau marcaje rutiere lipsa sau vandalizate. Acestea sunt de asemenea simulate in cadrul Mcity.

Inafara de Mcity, industria dezvoltarii vehiculelor fara sofer din Michigan mai are in derulare 3 proiecte de cercetare pentru urmatorii ani. Unul dintre acestea este un amplu proiect derulat cu sprijinul Michigan Economic Development Corporation care vizeaza o retea de aproximativ 3000 de vehicule interconectate in vederea dezvoltarii unei retele care sa ajunga in final la 9000 de vehicule interconectate functionale in zona orasului Ann Arbor. De asemenea un alt amplu proiect este de interconectare a peste 20.000 vehicule in zona Southeast Michigan. Pentru vehiculele fara sofer exista un proiect de introducere a peste 2000 de vehicule in orasul Ann Arbor, prin realizarea unui serviciu de car sharing.

In cadrul Mcity sunt implicati de la studenti incepatori si pasionati din domeniul vehiculelor fara sofer pana la dezvoltatori, politicieni si oameni de afaceri interesati de acest domeniu. Mcity poate oferi de asemenea informatii vitale pentru intocmirea unei legislatii potrivite si eficiente adaptata realitatii vehiculelor fara sofer. Constructia Mcity a inceput in anul 2013 si a costat 10 milioane de dolari. Mcity va putea fi utilizat de orice companie sau organizatie, dar proioritatea este pentru partenerii universitatii din Michigan si cei ai proiectului.

Planuri pentru centre de testare similare cu Mcity in SUA
Mcity reprezinta doar inceputul in domeniul centrelor si spatiilor dedicate testarii vehiculelor fara sofer. Recent, autoritatile din California, Texas si Virginia au anuntat ca lucreaza pentru aducerea de fonduri in valoare de peste 20 miliarde de dolari pentru companiile care dezvolta tehnologii din domeniul vehiculelor fara sofer sau interconectate. Fondurile sunt planificate pentru urmatorii 5 ani de cercetare si dezvoltare. Statul Virginia a alocat peste 120 kilometri de drumuri in zona de nord a statului pentru testarea vehiculelor fara sofer. De asemenea autoritatile vor sustine realizarea Center for Automated Vehicle Systems at Virginia Tech University.