Politici de eliminare a masinilor din centrul oraselor europene

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/policy-to-eliminate-cars-from-the-center-of-european-cities/”]

Odata cu explozia utilizarii masinilor personale si implicit cresterea aglomeratiei si a poluarii, autoritatile care administreaza orasele au fost fortate sa ia decizii, uneori mai putin populare, pentru limitarea sau eliminarea totala a traficului auto personal din zona centrala a oraselor. In acest articol vom sintetiza cele mai ample proiecte lansate in orase din Europa, urmand ca in viitoare articole sa cuprindem subiecte variate pe aceasta tema.

Oslo
Autoritatile din capitala norvegiei au anuntat in 2015 ca urmeaza sa interzica accesul masinilor in zona centrala a orasului incepand cu anul 2019. In urma acestei decizii, retelele de transport public si infrastructura pentru biciclete vor fi imbunatatite pentru a oferi o solutie de transport durabila si eficienta. Autoritatile au declarant la momentul anuntarii planului, ca masura va fi una din cele mai ferme si permanente din toate capitalele europene. Pana in anul 2019 vor fi realizati 60 km de piste pentru biciclete, statii moderne pentru transportul public si facilitati exclusive pentru masinile care transporta persoane cu handicap. Masurile prevazute vor reduce emisiile de gaze cu 50% pana in 2020, ajungand la nivelul anilor 90. Alte planuri cuprinse vizeaza subventia pentru achizitia de biciclete electrice, reducerea traficului auto in intreg orasul cu 20% pana in 2019 si 30% pana in 2030.

Milano
Al doilea oras ca marime din Italia a inceput in 2015 eliminarea traficului auto din zona centrala a orasului. Desi nu exista un termen clar pentru acest proiect, eliminarea va avea loc treptat, de la o strada la alta, cu tinta finala de pietonalizare totala a centrului istoric. Astfel, intreg centrul devine un hub pentru locatii culturale si promenada pietonala. Desi comerciantii din zonele vizate sunt ingrijorati, statisticile spun ca shoppingul pietonal aduce mai multe incasari decat cei care vin in zonele de shopping cu masina, existand o mobilitate mai larga decat cea de la parcare la magazinele tinta. Primarul din Milano denumeste zonele pietonale deja implementate ca fiind “zone vaste de privilegiu pietonal”, dominate de accentul pus pe oameni si calitatea vietii acestora.

Dublin
In anul 2015, consiliul general din Dublin a aprobat un plan pentru lansarea proiectului de eliminare a masinilor din zona aglomerata a orasului incepand cu anul 2017. Lansarea planului are loc in contextul in care Dublin a fost in primele 10 orase aglomerate din lume anii trecuti, conform statisticilor, traficul fiind aproape permanent blocat in timp ce siguranta pietonilor este deficitara. Cu un cost estimat la 168 milioane de euro, planul vizeaza transformarea majoritatii zonelor centrale in zone pietonale, strazile fiind deschise doar pentru transportul public si logistica urbana. 192.000 masini circula zilnic in zona centrala din Dublin, in contextul in care strazile nu au fost proiectate pentru un asemenea numar de masini. Conform planului, strazile vor fi transformate prin inlocuirea zonei rutiere cu pavaje si spatii verzi, precum si cu spatii deschise destinate cafenelelor si evenimentelor stradale. Strazile mai mari vor ramane ca o coloana vertebrala prin culoare dedicate autobuzelor si pistelor pentru biciclete. Impreuna cu acest plan, autoritatile deja lucreaza la extinderea retelei de tramvai, investind 368 milioane de euro in noua retea din zona de nord-est a orasului. In cifre, se doreste reducerea traficului auto al navetistilor de la 33% la 20% zilnic in urmatorii doi ani. Acestia ar urma sa fie preluati de o retea de autobuze rapide care sa faca legatura cu suburbiile orasului.

Paris
Primarul parisului a anuntat un amplu proiect, numit “aproape filosofic” pentru eliberarea zonei cheiului raului de autovehicule. Primarul doreste o viziune in alt mod decat prin utilizarea masinilor, prin redarea zonelor centrale pietonilor si spatiilor verzi. Incepand cu anul 2016 masinile for fi eliminate din zona malului drept al raului Sena, dupa ce deja au fost eliminate din anumite zone ale malului stang. Spatiul ramas in urma eliminarii benzilor rutiere va fi transformat intr-o promenade larga, umbrita de copaci, cu terenuri de joaca, facilitati sportive si terase. Planul de eliminare a traficului va corecta greselile din secolul 20, cand infastructura auto a fost extinsa agresiv. Implementarea planului actual nu costa mai mult de 8 milioane de euro. Pierderile aduse de extinderea agresiva a infrastructurii auto au fost fara limite, incepand cu o poluare in crestere constanta, aglomeratie si zgomot ridicat pana la pierderea imaginii romantice a parisului.

Madrid
Incepand cu anul 2013, noile autoritati ale orasului au promis o regandire a mobilitatii din Madrid. Astfel, a inceput intoarcerea catre un oras deschis catre pietoni si biciclisti, care elimina mersul cu masina in special in zonele centrale. Noul Plan Urbanistic General prevede o noua ierarhie in organizarea orasului, incepand cu pietonii, transportul public, bicicletele si in ultimul rand masinile. Regandirea zonelor rezidentiale este de asemenea o provocare in contextul cresterii agresive a numarului de rezidenti. In special pe timp de vara, artere precum zona centrala Madrileños devin aproape impracticabile atat pentru masini din cauza aglomeratiei cat si pentru pietoni si biciclisti din cauza poluarii atmosferice si fonice. Din aceasta cauza, atractivitatea acestor zone este mult redusa, ducand la un circuit economic redus. 24 de artere principale din Madrid beneficiaza de o reducere a benzilor de circulatie si transformarea acestora in spatii pietonale si benzi pentru biciclete, cu 66% din suprafata stradala dedicata altor moduri de transport decat cel auto. Locurile de parcare sunt in curs de limitare pentru incurajarea utilizarii transportului public. Primii pasi au fost deja facuti pana in 2015, o parte a zonei fara masini fiind deja functionala si eficienta. Exinderea zonelor fara masini vine prin implementarea unui transport durabil si a sistemului bike-sharing cu biciclete electrice.

Este clar ca pentru autoritatile din Europa in special exista o tendinta clara de eliminare a traficului auto cel putin din zona centrala a oraselor. Numarul tot mai ridicat de masini, constructiile tot mai inalte si lipsa unor strategii eficiente pentru mobilitate durabila, duc la o crestere greu de controlat a traficului auto si a parcarilor ilegale in toate zonele oraselor. Descurajarea acestora poate fi realizata doar prin masuri clare si politici impuse, chiar daca in prima etapa acestea pot fi primite cu reticenta de cetateni. Efectele pozitive ale acestor masuri vor duce la o crestere a calitatii vietii in orase si implicit la o schimbare a viziunii locuitorilor. Ramane de vazut daca si autoritatile din Romania vor fi receptive la tendinta continentala si vor incepe actiuni concrete in aceasta directie.