PMUD Constanta propune un oras “Conectat si Inteligent”

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/sump-constanta-proposes-a-smart-and-connected-city/”]

In noiembrie 2015 a fost finalizat Planul de Mobilitate Urbana Durabila a polului de crestere Constanta, PMUD Constanta, care propune un oras “Conectat si Inteligent”. Proiectele incluse in acest plan vizeaza toate modurile de transport, mobilitate, logistica urbana, incluzand intermodalitatea si transportul nemotorizat. PMUD Constanta, vizeaza teritoriul format din: municipiul Constanţa, orașele Eforie, Techirghiol, Ovidiu, Năvodari și Murfatlar, comunele Tuzla, Agigea, Cumpăna, Valul lui Traian, Mihail Kogălniceanu, Lumina, Poarta Albă, 23 August, Costinești și Corbu, avand ca perioada de implementare intervalul 2016 – 2030. Totusi, se recomanda actualizarea planului odata la 5 ani, pentru adaptarea sa la evolutia mobilitatii si schimbarile sociale din zonele vizate. Zona Constanta trebuie tratata special prin faptul ca inafara traficului urban zilnic si a traficului normal de tranzit, exista si traficul sezonier in timpul sezonului estival dar si traficul generat de zona logistica a portului maritim, a aeropurtului din zona Mihail Kogalniceanu si a traficului generat de diferitele uzine petroliere din zona.

Probleme si solutii pentru zona rutiera
In urma analizelor realizate in timpul intocmirii PMUD, au fost depistate o serie de probleme care afecteaza procesul de mobilitate, date in special de lipsa parcarilor si de lipsa unor cai alternative de transport. Deplasarea turistilor dinspre zona A2 creste nivelul de trafic in Constanta, datorita faptului ca acestia tranziteaza orasul pentru a ajunge in statiunea Mamaia, datorita lipsei unui drum direct dintre A2, DN39 si Mamaia. Nivelul de trafic este mult crescut in sezonul estival, cand utilizarea excesiva a masinilor personale aglomereaza zonele Mamaia si zona de acces catre DN39 spre Mangalia, problemele accesului catre Mangalia fiind partial rezolvate prin deschiderea unui nou pod peste canalul Dunare – Marea Neagra. Lipsa unui sistem de management al traficului in municipiul Constanta aglomereaza arterele din zona centrala cat si cea comerciala, in unele intersectii fiind realizate sensuri giratorii dar fara o analiza de trafic. Astfel, traficul din oras nu este monitorizat sau administrat, existand constant blocaje si intarzieri, care afecteaza si transportul public. De asemenea, au fost identificate drumuri cu o lungime totala de 508 km, care nu corespund pentru a face fata conditiilor tehnice si de trafic existente. Lipsa locurilor de parcare duce la parcarea constanta pe trotuare si carosabil, impunand un impact negative asupra sigurantei generale a traficului, a pietonilor si biciclistilor. Implementarea sistemelor de semaforizare inteligenta in toate intersectiile din oras si realizarea sistemului centralizat de semaforizare cu adaptarea la fluxurile de trafic va duce la o imbunatatire constanta a traficului. De asemenea pentru cresterea sigurantei publice se recomanda implementarea unui sistem de monitorizare cu camere CCTV.

Probleme si solutii pentru transportul public
La capitolul transport public, problemele vizate de PMUD incep cu necesitatea unui contract de servicii publice intre operatorul local de transport RATC si consiliul local, in vederea conformitatii cu reglementarile si pentru stabilirea indicatorilor de performanta ai transportului public. Integrarea serviciilor de transport la nivel metropolitan este planificata pentru a se realize prin infiintarea unei Autorităţi de Transport Metropolitan (ADI-T). Integrarea tuturor modurilor de transport in zona garii Constanta ar aduce o calitate ridicata serviciilor de transport, la fel cum ar aduce si un sistem de E-Ticketing. Aceste masuri sunt incluse in PMUD, la fel cum este introdus si proiectul pentru prioritizarea autobuzelor in trafic prin benzi si semaforizare dedicate. Pentru reducerea numarului de vehicule in oras, sunt vizate mai multe parcari tip Park&Ride in zona intrarilor in oras, odata cu implementarea unui sistem de Rapid Bus Transit. Utilzarea transportului public mai poate fi incurajata prin implementarea unui sistem de informare in timp real pentru calatori, pentru a putea sa isi planifice calatoriile stiind exact orele la care trec mijloacele de transport, eliminand timpii de asteptare. Realizarea unui concept unic de statii si standardizarea acestora este prevazuta in PMUD pentru cresterea accesibilitatii si standardizarea serviciului de transport public.

Probleme si solutii ale transportului feroviar
Pentru transportul feroviar exista o propunere a CFR, inclusa si in PMUD, pentru dezvoltarea unui terminal multimodal in Constanta, in zona santierelor de marfa din zona portuara. Valoarea estimata a acestui proiect este de 118 milioane de Euro, fiind in etapa de studiu de fezabilitate. Pe termen lung se are in vedere adaptarea liniei Constanta – Mangalia pentru a opera in sistem de tren-tram sau metrou usor, eventual independent de restul retelei. Tot pentru aceasta linie o alta solutie este dublarea pe anumite portiuni pentru cresterea frecventei trenurilor. De asemenea, utilizarea liniei de marfa dintre Constanta si Dorobantu pentru operarea unui sistem tren-tram sau metrou usor poate fi oportuna, corelata cu restul mijloacelor de transport. Pentru zonele de logistica unde sosesc atat trenuri de marfa cat si mijloace rutiere, exista problema spatiului mic fata de necesitati si a accesului slab, prin infrastructura rutiera si feroviara neadecvata. Solutiile aduse prin PMUD propun cresterea calitatii infrastructurii si a suprafetei terminalelor pentru un transfer mai facil al marfurilor si o stationare cat mai scurta a mijloacelor de transport.

Probleme si solutii pentru infrastructura pietonilor si biciclistilor
PMUD trateaza serios zona trecerilor de pietoni, care sunt concepute si asezate uneori necorespunzator, cu timpi foarte mari de traversare si fara zone intermediare dar si cu artere cu treceri de pietoni la distante mari unele de altele. Majoritatea strazilor au trotuare inguste sau ocupate de masini parcate neregulamentar, care nu incurajeaza mersul pe jos utilizarea anumitor artere ca zone de promenada. Este tratata si problema pasajelor pietonale, prost administrate sau inchise, fara a putea fi utilizate si care nu sunt echipate pentru accesul persoanelor cu dizabilitati. Lipsa unei retele de bike-sharing, a parcarilor si pistelor pentru biciclete. Infrastructura si puncte de inchiriere a bicicletelor exista doar in Mamaia, dar nu este suficienta pentru intreaga regiune vizata de PMUD.

Evolutia mobilitatii prin implementarea PMUD
Odata cu implementarea proiectelor din PMUD, in comparatie cu anul 2015, calitatea mobilitatii ar trebui sa creasca, prin mai multe valori de baza. Timpul mediu de deplasare cu transportul public ar urma sa fie redus de la 33 minute la 25 minute in anul 2030. Ponderea utilizarii transportului public ar trebui sa creasca, dar in cazul neimplemetarii PMUD ar inregistra o scadere de pana la 4% pana in 2030. Emisiile periculoase generate de trafic vor fi reduse cu 5,8% iar pistele pentru biciclete ar trebui sa ajunga la 33 km, in timp ce zonele pietonale vor ajunge la o suprafata de 215,900 mp, fata de minimul din prezent. Realizarea unor statii Park&Ride in zonele de nord si sud ale statiunii Mamaia ar putea elimina aproape total traficul auto din statiune. Toate proiectele incluse in PMUD ajung la un cost total de 427 milioane de euro pana in 2030. Ramane de vazut daca autoritatile centrale vor putea sa isi eficientizeze procesul administrativ pentru lansarea tuturor licitatiilor in vederea implementarii acestor proiecte in termenul prevazut.