PMUD Buzau introduce mobilitatea cu autobuze electrice si conceptul Smart City

PMUD Buzau a fost lansat de autoritatile locale din municipiu pentru a optimiza procesul de mobilitate, prin proiecte pe termen lung, acesta fiind bazat si pe o serie de programe si strategii nationale si internationale pentru mobilitate. Printre acestea se numara Programul Operational Regional 2014-2020, Strategia Europa 2020, Master Planul General de Transport al Romaniei, Strategia Nationala de Transport Durabil 2013-2020-2030 si Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Majoritatea proictelor prioritare incluse in plan au perioada de implementare 2017-2019, urmate de proiecte majore dar cu perioada grea de implementare, 2023-2030. La fel ca la restul planurilor de mobilitate, interventiile incep cu cele asupra retelei stradale, transportului public, mobilitatii alternative si merg pana in zona de operatiuni urbanistice si politici de eficientizare a mobilitatii. O noutate adusa de PMUD vine prin propunerea de achizitie a unor vehicule ecologice pentru transportul public, incluzand autobuze electrice. De asemenea, prin PMUD se propune o platforma electronica de transport public pentru implementarea conceptului de mobilitate ca un serviciu și asigurarea proiectării tuturor solu(iilor în mod integrat pentru convergenta către conceptul Smart City. In acest cadru va fi realizat un portal integrat de mobilitate urbana activa.

Planul prevede o lista de proiecte organizate incepand cu cele prioritare. Astfel, in prima etapa va fi realizata o strictura specializata in cadrul primariei, pentru urmarirea implementarii proiectelor cuprinse in PMUD. Urmatoarea etapa va fi reprezentata de realizarea unui centru intermodal de transport al Municipiului Buzău (depou Transbus), integrat cu sistem park-and-ride. De asemenea traficul va fi monitorizat printr-un sistem inteligent de management al traficului și monitorizare, bazat pe solutii inovative (inclusiv centru de management al traficului). Parcul de vehicule al operatorului de transport public va fi modernizat cu vehicule noi, prin achizitia de vehicule de transport public electrice/hibride/CNG, inclusiv infrastructura de alimentare electrică necesară. Tot pentru transportul public este mentionat un sistem integrat de management care sa fie utilizat pentru monitorizare, gestionare, mentenantă si prioritate pentru vehiculele de transport public.

Zona urbana pietonala din zona Piata Dacia va fi reabilitata si integrata in restul zonei, planul incluzand si implementarea unei politici referitoare la parcări, în vederea descurajării accesului auto și parcării în zona centrală. La nivelul municipiului se va interveni pentru extinderea zonelor pietonale, realizarea unei retele de piste pentru biciclete separate de restul traficului si implementarea unui sistem automat de restrictionare a accesului autoturismelor în zonele cu mobilitate preponderent pietonală. Transportul public va fi extins prin realizarea infrastructurii de transport public (statii călători, retea comunicatii fibră optică) în zonele de dezvoltare extinsă a ariei de acoperire a retelei, impreuna cu un studiu pentru extinderea traseelor in zona metropolitana unde au fost dezvoltate noi centre rezidentiale si comerciale. Transportul public va fi in continuare eficientizat prin dispecerizare, modernizare statii, implementare sisteme de informare pentru calatori si camera de supraveghere. Depoul operatorului de transport public va fi de asemenea reabilitat total si adus la standarde de exploatare moderne.

Continua seria proiectelor pentru transportul public prin realizarea unui sistem de e-tiketing inteligent cu implementarea tuturor componentelor necesare, inclusiv a unor automate pentru eliberarea biletelor. O structura specializata va fi infiintata pentru gestionarea serviciilor de transport public. Un proiect important este reprezentat de implementarea unui sistem de asigurare a conexiunii wifi gratuite la internet pentru utilizatorii transportului public și facilitarea accesului la aplicatii software legate de mobilitate. Se va lua in calcul implementarea unui sistem de bike-sharing si a unor sisteme de parcari pentru biciclete. Un program pentru promovarea electromobilitatii si o structura de gestionare a sistemelor de mobilitate alternativa vor asigura accesul local la noile moduri de mobilitate durabila. Achizitia de autovehicule electrice va fi incurajata prin programe specifice si infiintarea de puncte de incarcare pentru acestea.

Infrastructura rutiera va fi reabilitata si reconfigurata total in zona Primaverii si un punct de informare intermodala va fi realizat in zona garii. Vor fi realizate studii urmate de proiecte si implementare pentru noi parcari publice si de resedinta in zonele centrale si periferice, impreuna cu un sistem de management al parcarilor cu plata. Spatiul urban din zona Parcul Tineretului va fi reamenajat, in timp ce mai multe spatii si zone din centrul orasului vor fi reconfigurate pentru a fi accesibile doar pietonilor. Pentru cresterea sigurantei biciclistilor, este prevazuta integrarea în sistemul de semaforizare a semnalizării specifice pentru bicicliști, pe coridoarele pe care sunt prevăzute piste de biciclete.

Traficul general va fi reorganizat in urma unui plan realizat de specialisti, impreuna cu reabilitarea si reconfigurarea intregii semnalizari rutiere, implementarea unui sistem de impunere a vitezei legale de circulatie si a unui sistem de detectie a trecerii pe rosu. Un alt sistem va recunoaste si inregistra toate autovehiculele care intra si ies din oras. Pentru armonizarea traficului auto si a celui de biciclete, va fi realizat un spatiu multifunc(ional de recreere, sport și învătare activă a regulilor de conduită în trafic pentru tinerii bicicliști, în scopul promovării sigurantei și securitătii în trafic. Sisteme park-and-ride vor fi realizate la intrarile dinspre Ploiesti si Ramnicu Sarat, in timp ce aleile pietonale si rutiere vor fi rehabilitate in zonele rezidentiale. Parcarile rezidentiale existente vor fi rehabilitate, unde este posibil transformate in sisteme Smart Parking.

Eliminarea traficului inutil din zona centrala a orasului este o alta categorie importanta in PMUD Buzau. Astfel se are in vedere reabilitarea ale municipiului, în scopul creșterii sigurantei traficului și a vitezei comerciale de deplasare pentru transportul de marfă. De asemenea este prevazuta construirea unui nou tronson al arterei inelare în partea de sud a municipiului, care să facă o legătură directă între pasajul denivelat existent pe DN2 Ploiești și intersectia DN2 – Urziceni cu Bd. Industriei. In zona intersectiei între DN2B-Urziceni, Bd. Industriei și artera de ocolire propusă, traficul va fi sistematizat prin realizarea unui pasaj denivelat și restructurarea pasajului denivelat de pe DN2- Ploiesti. De asemenea, este prevazuta realizarea într-o etapă de largă perspectivă a unui pasaj denivelat subteran/suprateran pe sub/peste liniile de cale ferată ale gării și zona industrială de sud a orașului, corelat cu un P.U.Z.