PMUD Alba Iulia “Mobilitatea inseamna dezvoltare”

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/sump-alba-iulia-mobility-means-development/”]

Obiectivul PMUD Alba Iulia constă în analizarea stării actuale a municipiului din diferite perspective, în care infrastructura de transport reprezintă elementul angrenant în dezvoltarea unei localități și a unei regiuni. Planul vine in concordanta cu tintele planurilor de mobilitate, incepand cu reducerea utilizarii automobilelor personale in oras, dezvoltarea transportului public si transportului alternative precum si optimizarea generala a mobilitatii in mediul urban. Proiectele propuse prin PMUD Alba Iulia vin ca obiective la nivel European, national, regional, judetean si local. O cerinta impusa prin agenda teritoriala a UE sta la baza planului, aceasta fiind asigurarea egalitatii in accesul la infrastructura si cunoastere a procesului de mobilitate durabila. De asemenea planul prevede promovarea unor proiecte inovative pentru e-mobilitate propuse de Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Integrarea locala cu master planul general de transport
Corelarea proiectelor locale cu proiectele nationale este vitala pentru o mobilitate eficienta si durabila. La capitolul promovarea transportului durabil si infrastructura moderna se mentioneaza integrarea proiectelor locale cu proiecte precum finalizarea coridoarelor dintre Sebes si Turda, electrificarea liniilor CF Brasov – Alba Iulia pe ruta prin Fagaras – Sibiu, eficientizarea serviciilor de transport din statia de tren Alba Iuliasi eficientizarea transportului de marfuri si calatori pe ruta Alba Iulia – Dej.

Proiecte la nivel local
Printre proiectele propuse la nivel local se mentioneaza lansarea de studii pentru refacerea peisagistica in toata zona metropolitana precum si pentru modernizarea si extinderea retelei de canalizare. Localitatile apartinatoare municipiului vor fi incluse intr-un proiect de modernizare a drumurilor, acestea fiind cartierul Micesti, Barabant, Oarda si Partos. Strazile din cartierul Meridian si strada Costache Negruzzi vor fi de asemenea modernizate, precum si strazile din zona Dealul Furcilor, strazile Izvorului, Nicoale Labiș și Barbu Catargiu fiind de asemenea incluse in proiecte de modernizare.

Proiectele de modernizare a strazilor include si strazile Rojomal, Ștefan Luchian, Ion Andreescu, Biruinței, Busuiocului, Dumbrăviței, 9 Mai, Timotei Cipariu, Aurel Vlaicu, Toporașilor, Fântânele, Iederei, Ghioceilor, Salcâmului, Crișan, Cetății și Aron Pumnu, lucrarile cuprinzand si refacerea retelelor edilitare, realizarea de parcari si spatii pentru biciclete. Sensuri giratorii vor fi realizate in zonele Stadion, Gara si Cimitir. Siguranta si eficienta rutiera vor fi optimizate prin introducerea unui sistem de supraveghere video, cu amenajarea trecerilor de pietoni si implementarea unui sistem eficient de signalistica si orientare rutiera.

Odata cu implementarea sistemului integrat de semaforizare vor fi realizate si 7 noduri de transfer in zona intrarilor in oras si va fi implementat un grafic de livrare a marfurilor in zona istorica si centrala, precum si un program pentru serviciile de salubrizare a orasului. De asemenea o serie de pasarele, poduri si pasaje vor fi realizate peste Ampoi.
Strazi cu sens unic vor fi amenajate pe strada Marcus Aurelius, strada Dr. Ion Rațiu, strada Vânătorilor, strada Toporașilor, strada Timotei Cipariu, strada 9 Mai, strada Ion Agârbiceanu, strada Cloșca, strada Vasile Goldiș, strada Lalelelor, strada Henri Coandă, strada Doinei, strada Nicolae Bălcescu, strada Decebal, strada Octavian Goga, strada Mihai Viteazu, strada Basarabiei și Bd. Ferdinand I.

Transportul public va fi eficientizat prin introducerea unui sistem de mentenanta, monitorizare si gestionare a intregului sistem si achizitia de autobuze electrice pentru intrarea intr-o noua era a vehiculelor de transport public din Alba Iulia. De asemenea implementarea unui sistem electronic de afisare a informatiilor in statiile retelei de transport public este un proiect ce va creste accesibilitatea sistemului de transport public.

Sistemul integrat de piste pentru biciclete
Proiectu de amenajare a pistelor pentru bicicliști și zone de stocare în cadrul municipiului este integrat cu masterplanul de amenajare a spațiilor verzi. Astfel proiectul are in vedere realizarea unui sistem integrat de piste pentru bicicliști (în continuarea celor existente) pe urmatoarele artere de circulație: strada Take Ionescu, Bd. Încoronării, Bd. 1 Decembrie 1918, Bd. Horea, Calea Moților (de la intersecția cu Bd. Republicii spre interiorul orașului)) strada Marcus Aurelius, strada Nicolae Bălcescu, strada Decebal, strada Octavian Goga, strada Mihai Viteazu, Bd. Ferdinand I, strada București, strada Avram Iancu, strada Morii, strada Mărășești, Calea Ciugudului, strada Tudor Vladimirescu (de la intersecția cu Bd. Republicii spre interiorul orașului), strada Alexandru Ioan Cuza, Bd. Republicii, Bd. Revoluției 1989, strada Colșca, strada Ion Agârbiceanu, strada Toporașilor, strada Constantin Noica, strada Nazareth Illit, strada Constantin Galeriu, strada Varese, strada Muncel, strada Bayonne, strada Mureșului (Bărăbanț), strada Vasile Goldiș, strada Aurel Vlad, strada Lăcrănjan, Strada Izvorului, strada Brândușei și strada Carpenului (Păclișa).
De asemenea se are in vedere realizarea unui sistem bike-sharing, a unui sistem de mentenata, monitorizare și gestionare a sistemului integrat de piste pentru bicicliști si a unui plan de reamenajare a spațiilor verzi și trama pietonală pe traseele pistelor pentru bicicliști.

Realizarea de parcari tip park&ride si park&bike
PMUD Alba Iulia prevede realizarea unei parcari subterane în cadrul proiectului de remodelare a spațiului din fața gării ce cuprinde și zona de autogara Alba Iulia. Parcari tip park&ride/bike vor fi realizate si in zonele Bd. Transilvaniei, I.C. Bratianu, calea Ciugudului, Alexandru Ioan Cuza, Calea Motilor si in zona de acces pe autostrada Sebes-Turda. De asemenea se are in vedere realizarea de parcaje subterane sub terenurile libere din curțile școlilor și amenajarea suprateranului în concordanță cu funcțiunea de educație/învățământ. Pentru implementarea cu success a conceptului este prevazut si un proiect de informare și prezentare a conceptelor de Park & ride și Park & bike.

Obiective generale strategice incluse in PMUD
Inafara de setul primar de proiecte tinta, PMUD Alba Iulia include si un set de obiective care sunt baza de pornire pentru un amplu set de proiecte. Zonele pietonale si stradale din municipiu vor fi remodelate complet, respectand normele de siguranta pentru implementarea de piste pentru biciclete si de zone pietonale sigure, interzicand accesul auto si parcarile improvizate. Pentru parcarea vehiculelor vor fi implementate restrictii in zona centrala sip e marile artere, precum si parcari cu tarife diferentiate in functie de zona. Implementarea unui sistem integrat de parcaje pentru rezidenți și turiști, interconectate la nivel zonal și local, pentru asigurarea unui transfer facil in cele mai importante puncta de transport. Implementarea unui sistem integrat de piste de biciclete, interconectate la nivel zonal și local, precum si a unui sistem de unui sistem integrat de utilizarea spatiilor publice. Pentru transportul public se are in vedere reinoirea parcului auto a Societatea de Transport Public S.A. Alba Iulia si eficientizarea rutelor si traseelor trasportului public.

Foto: Wikipedia