Planul de mobilitate urbana durabila Iasi prevede schimbari majore in abordarea conceptului de mobilitate

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/sustainable-urban-mobility-plan-iasi-approach-requires-major-changes-in-the-concept-of-mobility/”]

Versiunea finala a planului de mobilitate urbana pentru Iasi (PMUD Iasi) prevede schimbari majore in abordarea mobilitatii in zonele acoperite de acest plan. Proiectele vizate sunt planificate pentru a fi implementate in perioada 2016-2030, acoperind intreaga Zona Metropolitana Iasi. Planul a fost lansat in contextul in care au fost identificati 7 poli de crestere in tara noastra, impreuna cu zona Bucuresti-Ilfov, ca fiind zone de crestere policentrica. Planul ia in calcul toate modurile de transport posibile si incadrarea acestora in cel mai bun mod de eficientizare, tinand cont de legaturile externe rutiere, feroviare si din zona aeroportului International Iasi. Asigurand legaturi externe importante, aeroportul International Iasi inregistreaza o crestere a traficului de calatori cu pana la 10% anual. Planul porneste de la un model de transport care se bazeaza pe identificarea dezechilibrelor intre anumite zone si factori precum dezvoltarea de lunga durata si proiectele de infrastructura.

Ca directii si proiecte pentru dezvoltarea mobilitatii, planul cuprinde masuri si politici pentru intaririea capacitatii administrative, eficientizarea sistemului de transport public, incurajarea deplasarii cu bicicleta, eficientizarea retelei stradale, politici eficiente pentru parcari, intermodalitate, logistica urbana si cresterea deplasarilor pietonale in conditii de confort si siguranta. Toate directiile de actiune mentionate in plan sunt corelate cu toate autoritatile zonei metropolitane, a municipiului Iasi si a tuturor entitatilor implicate in procesul de mobilitate.

Pentru transport si infrastrucutra, se propune dezvoltarea unei retele de tipul unei coloane vertebrale, care sa se orienteze catre zonele unde cererea de calatorie este mai mare si unde exista potential de crestere a gradului de utilizare a transportului public. Intermodalitatea transportului public este lansata prin amenajarea unor puncta intermodale la capetele liniilor de tramvai de la Dacia/Canta, Soseaua Nicolina si Parcare Era. Planul isi concentreaza atentia pe prioritizarea tramvaielor in intersectii si extinderea retelei de transport cu tramvaiul in zona Dacia. De asemenea sunt propuse puncta intermodale cu parcari Park&Ride in zonele Piata Virgil Sahleanu, Calea Dacilor/Dancu si Gara Socola. Pe Bulevardul Tudor Vladimirescu este propusa realizarea centrului intermodal de transport Iasi – CITI Iasi. Planul pune accent pe redeschiderea liniilor de tramvai in zona Podul Ros, Podul de Piatra si in lungul Soselei Nationale, precum si pe o noua legatura de tramvai pana in zona ERA Shopping Center. O abordare de principiu, dar fara o propunere concreta, se inderapta sis pre o legatura cu tramvaiul catre aeroport. Planul propune si benzi speciale pentru autobuze in zonele unde exista probleme in fluxul de trafic al autobuzelor, de exemplu pe bulevardul Tudor Vladimirescu.

Pentru incurajarea transportului cu bicicleta, planul prevede realizarea unei retele atractive si coerente de piste, prin conectarea principalelor puncte metropolitane cu zona centrala a orasului. Noile piste vor fi dublu sens, interconectate, realizate in amplasament dedicate inafara spatiului rutier si pietonal, dar in detrimental circulatiei auto si cu asigurarea spatiilor necesare de siguranta. Pistele propuse se concentreaza pentru completarea celor existente din zona centrala si radial catre cartierele de locuinte de la periferia orasului si catre comunele invecinate. Astfel vor exista rute de conectare cu centrul municipiului Iasi. Planul prevede reconfigurarea profilului transversal al drumurilor din zonele rurale, pentru adaptarea acestora la realizarea de trotuare si piste pentru biciclete. De asemenea sunt incluse si planuri pentru facilitarea spatiilor de parcare pentru biciclete in zonele publice cu functii centrale si in zona institutiilor publice sau private.

Reteaua rutiera este planificata pentru a fi reorganizata in vederea utilizarii eficiente a spatiului public si respectarea conditiilor de mediu. Se propune reorganizarea circulatiei in zona centrala a municipiului Iasi, inclusiv la sud de Bahlui, pe arterele principale si pe axa principala dar si in zona cartierelor. Se are in vedere dezvoltarea retelelor in zona cartierelor periferice noi cu ameliorarea conectivitatii la reteaua actuala. Acest lucru se realizeaza printr-o noua legatura prin prelungirea Bd. Dacia pana la ERA Shopping Center. De asemenea se are in vedere realizarea variantei ocolitoare de Sud pentru trafic usor si construierea a doua poduri peste Bahlui in zona Alexandru cel Bun si Galata/Cicoarei, precum si a trei pasaje peste calea ferata in zonele Dacia, Canta si Socola. Propunerile pentru axele rutiere principale au fost elaborate si cu ajutoru master planului retelei de drumuri judetene si comunale din judetul Iasi.

Pentru parcari se are in vedere realizarea unor parcari supraetajate si subterane in zona centrala, pentru eliberarea amplasamentelor unde vor fi realizate piste pentru biciclisti, spatii verzi si zone dedicate transportului public. Propunerile pentru noi parcari vizeaza strazile Barboi, Elena Doamna, Lazar/Smardan, Costache Negruzzi, Independentei si Colonel Langa. De asemenea in zonele din cartierele cu populatie densa au fost identificate locatii pentru parcari colective si solutii tip smart parking. De asemenea se are in vedere amenajarea unor parcari tip tampon pentru vehiculele de marfa care realizeaza aprovizionarea in zonele comerciale din centrul municipiului Iasi. Pentru logistica urbana se are in vedere si amenajarea unor spatii pentru transferul marfurilor, in special in zona pietelor sau a magazinelor mari.

Zona centrala trebuie regandita si ameliorata din punct de vedere al traficului, punandu-se accent pe fluidizarea deplasarilor pietonale. Se recomanda amenajarea unor strazi pietonale dar si a unor strazi pietonale cu tramvai sau shared-space. Vehiculele vor pierde orice prioritate de trecere in zonele pietonale si viteza va fi limitata la 20 km/h. Se are in vedere si limitarea parcarilor ca timp si spatiu dar si implementarea unor dispositive pentru reglementarea fortata a traficului – precum stalpi de limitare si limitatoare de viteza.
Toate proiectele propuse prin acest plan sunt sustinute si din punct de vedere managerial si legal, incluzand politicile si sistemele de lucru pentru o mobilitate durabila si un management al mobilitatii integrat la nivelul tuturor autoritatilor implicate. Informatizarea si tehnologizarea intregului sistem de mobilitate din zona metropolitana Iasi este un proces inclus in planul de mobilitate prin instalarea de semafoare inteligente, realizarea de sisteme electronice in timp real pentru informatii despre functionarea transportului public si pentru monitorizarea locurilor libere de parcare. Politicile de integrare a planificarii urbane cu sistemele de transport reprezinta un punct vital vizat de planul de mobilitate, caz in care de exemplu odata cu construirea unui nou centru comercial sau cartier residential, se lucreaza si la elaborarea unui plan local de mobilitate, corelat cu necesitatile de viitor si situatia actuala.

Concluzia generala a planului este ca proiectele incluse pot schimba radical conceptul de mobilitate. Schimbarea vine atat prin proiecte dar mai ales prin implementarea unor politici de mobilitate si a unor strategii pe termen lung care sa reglementeze toate modurile de transport pentru o operare durabila si eficienta.