Planul de mobilitate al municipiului Arad aproape de finalizare

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/the-mobility-plan-of-arad-close-to-completion/”]

Primaria municipiului Arad in parteneriat cu Sigma Mobility Engineering lucreaza la elaborarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) Arad. In prezent sunt finalizare si se lucreaza pe baza procedurilor prevazute in raportul initial intocmit la demararea proiectului. Contextul in care se elaboreaza acest plan este dat de necesitatea unei mobilitati eficiente a persoanelor si a bunurilor, care nu se poate realiza doar printr-o optimizare si sporire a infrastructurii, fiind necesara o gandire de ansamblu a intregului sistem. Planul va fi bazat pe strategia tematica cu privire la mediul urban, adoptata in anul 2006 de Comisia Europeana, avand ca tinta problemele din viitor ale aglomerarilor urbane. Proiectele curpinse in viitorul plan vor fi incadrate la categoriile de finantare europeana – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile si Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon in zonele urbane si planuri de mobilitate urbana. In acest articol vom sintetiza proiectele propuse pentru a fi introduse in PMUD Arad, supuse consultarii publice.

Investitii pentru reteaua rutiera si stradala
Varianta de ocolire din zona de SE va avea lungimea de 10 km si un cost estimate la 15 milioane de euro, avand ca scop inchiderea inelului rutier ocolitor al municipiului Arad. De asemenea vor fi construite doua pasaje rutiere la nivel de cale ferata, cu un cost de 13 milioane de euro. Raul Mures va deveni navigabil printr-un proiect in valoare de 10 milioane de euro, imbogatind reteaua de transport plurimodala cu acest mod de transport naval, ajutand la descongestionarea traficului rutier si chiar imbunatatirea transportului public, prin realizarea unor trasee de transport public pe apa. Transportul rutier de marfuri si calatori va putea fi eficientizat prin mutarea unei parti din acesta catre un viitor port la Raul Mures, crescand accesibilitatea teritoriala pentru transport, cu o valoare estimata la 2,1 milioane de euro. Planul prevede o noua legatura rutiera intre strada Cometei si Centura de Nord, cu o lungime de 1,7 km si un cost de 3,3 milioane de euro.

Un nou pod rutier va fi realizat pentru legatura intre strada Andrei Saguna si Calea Timisorii, cu o valoare de 15 milioane de euro, avand ca scop reducerea traficului pe podurile existente si reorientarea fluxurilor de trafic pentru fluidizarea circulatiei. Infrastructura rutiera va fi modernizata in zona podului Traian si in zona industriala Arad Nord. Pentru reducerea emisiilor si cresterea calitatii aerului se vor realiza perdele verzi si regenerari ale spatiilor dintre blocuri in zona arterelor principale ale orasului si in cardierele Alfa, Faleza, Confectii, Micalaca, Vlaicu si in zona centrala.
Ca politici se va avea in vedere reorganizarea traseelor pentru accesul vehiculelor de marfa cu un tonaj mai mare de 7,5, in vederea reducerea impactului negativ asupra mediului urban, masura fiind conditionata de realizarea variantei de ocolire SE. De asemenea va fi introdusa o reglmentare pentru logistica de aprovizionare prin introducerea unor intervale orare si limite pentru vehiculele de marfa in zonele centrale ale orasului si in zonele aglomerate.

Investitii pentru transport public
Unul din principalele proiecte vizeaza reorganizarea totala a retelei de transport public, prin introducerea de noi linii de autobuz catre zonele exterioare ale orasului, unde au fost construite zone comerciale si rezidentiale noi, care nu erau cuprinse in vechea retea de transport. Vor fi amenajate 100 de statii noi prin implementarea de sisteme electronice de informare si supraveghere in vederea cresterii sigurantei si accesibilitatii pentru toate tipurile de calatori. Este cuprinsa si achizitia a 30 de autobuze ecologice, cu un cost estimate la 300.000 euro bucata, posibil autobuze hibrid sau electrice. De asemenea este prevazuta achizitia a 5 tramvaie noi, cu pretul estimat la 2 milioane de euro. Cu un cost de 10,5 milioane de euro, se va implementa un sistem de e-ticketing si monitorizare video pentru intreaga retea de transport public.

O investitie de 15,3 milioane de euro va fi realizata pentru modernizarea caii de rulare si retelei de contact pentru tramvaie pe tronsoanele Piata Podgoria – Pasaj Micalaca, Pasaj Micalaca – Vama Micalaca, Zona II-III Micalaca si Pasaj Gradiste – Sere. De asemenea, 30,5 milioane de euro va costa modernizarea infrastructurii pentru tramvai in zonele Strada Padurii, Bucla Fat Frumus, Depoul UTA, Triunghi Sere Gradiste – CET Arad, Soseaua Stefan cel Mare – Gara Aradul Nou, depoul Micalaca si strada Dunarii. Pentru lansarea unui proces de modernizare a tramvaielor GT6 si GT8, se va aloca suma de 3,4 milioane euro, pentru optimizarea vagoanelor la capitolul consum, accesibilitate si calitate a serviciului de transport.

600 mii euro vor fi utilizati pentru modernizarea statiilor de redresare care alimenteaza reteaua de tramvai si pentru achizitia unor echipamente noi in vederea eficientizarii procesului de mentenanta a tramvaielor in depoul UTA. 5 terminale de transport public din Arad vor fi modernizate si dezvoltate, la un pret total de 5 milioane euro. Lucrarile vizeaza optimizarea schimbului intre mijloacele de transport, cresterea accesibilitatii si realizarea unor parcari tip Park&Ride echipate si cu statii pentru incarcarea masinilor electrice.

Proiecte pentru mobilitate alternativa si durabila
Extinderea retelei de piste pentru biciclete vizeaza realizarea a 20 km de pista noua, cu un pret de 50.000 euro pe km, avand ca tinta facilitarea unei infrastructuri pentru deplasarea cu bicicleta catre scoli sau locuri de munca. 525 mii euro vor fi investiti in realizarea unui sistem bike-sharing, in 3 etape, prima cuprinzand 21 de statii si 210 biciclete, urmand ca in final sa se ajunga la 55 de statii si 610 biciclete. De asemenea vor fi realizate locuri de parcare pentru biciclete iar sistemul bike-sharing va fi corelat cu sistemul de e-ticketing al retelei de transport public. Trotoarele vor fi modernizare si adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale si vor fi realizate nou trasee pietonale, cu un cost estimat la 2,2 milioane de euro. Bulevardul Revolutiei va fi reconfigurat pentru interzicerea parcarii in zona trotuarelor si a carosabilului si obtinerea unor zone extinse pentru promenada urbana. Costul lucrarilor va fi de 800 mii euro.

Planul prevede si demararea a unei campanii pentru constientizarea conceptului de “car pooling”, partajarea utilizarii autoturismelor, in special in randul navetistilor. O a doua campanie va avea loc pentru constientizarea utilizarii transportului public, in vederea reorientarii de la automobilul personal, fiind adresata in special tinerilor in contextul educatiei pentru protectia mediului. De asemenea vor fi implementate 60 de statii pentru alimentarea vehiculelor electrice, cu un cost total de 300 mii euro.

De asemenea planul curpinde o serie de proiecte de reconfigurare a zonelor de parcare, interzicere a parcarii si reglementare a sistemului de taxare si administrare a zonelor de parcari publice si de resedinta, in contextul realizarii unor parcari tip park&ride si resedinta.

Costul total estimat pentru proiectele prevazute in plan este de 210 milioane euro, din care 130 milioane eligibile pentru Programul Operational Regional Axa 4, in perioada 2016-2020.