Orase europene care utilizeaza autobuze electrice

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/european-cities-that-use-electric-buses/”]

Daca in Romania autobuzele electrice au fost utilizate doar cu titlu de testare scurte perioade de timp, urmand ca in exploatare sa intre doar la Cluj dupa finalizarea licitatiei in curs, mai multe orase europene utilizeaza deja acest tip de autobuze pentru serviciul zilnic de transport public, chiar daca doar in sistem experimental sau cu numar redus de autobuze. Cei peste 30 de producatori care dezvolta acest tip de autobuze lucreaza constant pentru dezvoltarea tehnologiilor si pentru a convinge autoritatile locale sa utilizeze autobuzele electrice in detrimentul celor care utilizeaza combustibili fosili. O mare parte din autoritatile care au lansat programe de utilizare a autobuzelor electrice au aderat la programe lansate de Comisia Europeana, precum eBus, ZeEUS sau CIVITAS.

De la inceputul anului 2016, mai multe autobuze Linkker si Cobus sunt operate in Helsinki de catre operatorul local HSL. Autobuzele electrice opereaza prin proiectul eBUS, operatorul local avand ca tinta un parc format 30% din autobuze electrice pana in anul 2025. Autobuzele sunt alimentate cu ajutorul unei retele rapide de incarcare montata la capetele de linie, asigurand un ciclu de incarcare care pentru efectuarea urmatoarei curse.

Anul 2016 aduce si primul traseu deservit de autobuze electrice din Franta, linia 341 din Paris intrand intr-un amplu program de inlocuire a parcului circulant cu autobuze electrice produse de Bollore. Autobuzele cu lungime standard de 12 metri vor fi in numar de 23, traseul operand intre gara Charles de Gaulle si Porte de Clignancourt. Proiectul a fost lansat cu sprijinul proiectului european ZeEUS, urmand ca alte doua trasee din Paris sa treaca la vehicule electrice din anul 2017.

Autoritatile din Londra lucreaza constant la eliminarea autobuzelor cu alimentare diesel si trecerea la autobuze electrice. Planul pentru exploatare se refera la 51 de autobuze electrice pe traseele din Londra, fiind repartizate pe 3 trasee care vor fi deservite exclusiv de autobuze electrice. Autoritatile londoneze au demarat de cativa ani un amplu proiect de inlocuire a flotei de transport auto, trecand de la autobuze diesel la modele hibrid si electrice. Planul este ca pana in anul 2020 sa fie utilizate 300 autobuze total electrice si cu hidrogen si alte 3000 de autobuze cu sistem hibrid.

Compania Gruppo Torinese Trasporti (GTT) care asigura transportul public in orasul Italian Turin, a lansat in anul 2014 o politica de transport durabil, care a inclus si implementarea a 23 de autobuze electrice, alimentate cu ajutorul unui sistem inductiv. Autobuzele de capacitate medie sunt utilizate pentru rutele din zona istorica a orasului. Acestea consuma 95 kWh/100kmv si au o capacitate de pana la 40 de calatori. Datorita performantei si timpului de incarcare de 80% in 7 minute, compania de transport are in vedere extinderea programului de achizitie a autobuzelor electrice.

Orasul spaniol Malaga a lansat in anul 2013 un program pilot pe o ruta de autobuz prin care a implementat o banda speciala cu sistem inductiv de alimentare in vederea operarii de autobuze electrice. Sistemul a fost implementat in cadrul unui program pilot pe traseul 16. Inafara de modul normal de incarcare in depou, autobuzul poate fi incarcat inductiv intr-o statie speciala sau chiar in anumite puncte aflate pe traseu, tot inductiv. Proiectul cu un buget de 3,7 milioane de euro a fost finantat printr-un program cu fonduri europene.

Autoritatile din Madrid au introdus o serie de 20 de midibuze electrice care opereaza in zona centrala a orasului pe rute scurte, fiind alimentate inafara programului de circulatie. Inafara de acestea, autoritatile au optat pentru solutia de autobuze bazate pe tehnologie cu gaz si hibrid, datorita faptului ca autobuzele electrice de medie si mare capacitate inca nu au autonomia necesara pentru rutele din Madrid. Rulajul de 300 km in 14 ore zilnic nu este unul potrivit pentru niciun model de autobuz electric in prezent.

In orasul suedez Gothenburg, traseul 55 este deservit exclusiv de autobuze electrice din anul 2015. Traseul este deservit cu 3 autobuze Volvo total electrice si ofera functii pentru calatori precum incarcarea telefoanelor si sisteme de informare inovative. Tot pe traseul 55 circula 7 autobuze electric-hibrid, produse tot de Volvo, tot in cadrul proiectului ElectriCity. Inafara de autobuze, proiectul implementeaza si un sistem nou de statii de autobuz, sisteme de alimentare si un sistem inovativ de management al traficului.

Un proiect pilot ce are ca scop testarea sistemului TOSA dezvoltat de ABB a fost lansat in Geneva. Proiectul vrea sa demonstreze ca un autobuz de mare capacitate poate circula in sistem total electric prin alimentarea inductiva in statii si puncte terminus, fara a necesita incarcari de lunga durata sau o infrastructura precum cea dedicata troleibuzelor. Proiectul numit TOSA2013 a inceput in luna mai 2013 si consta intr-un autobuz de mare capacitate cu lungimea de 19 metri si capacitatea de 133 calatori, produs de HESS si 3 statii de 50, 200 si 400 kW pentru incarcarea acestuia. Autobuzul ruleaza zilnic pe traseul dintre aeroportul Geneva si PALEXPO.

Desi in general autobuzele total electrice inca opereaza in sistem de testare sau program pilot in Europa, odata cu dezvoltarea tehnologiilor de incarcare si stocare a energiei, acestea devin din ce in ce mai populare si pot reprezenta un trend de inlocuire a vechilor autobuze diesel si poate chiar si a celor cu gaz.