Metroul bucurestean dupa 1990

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/bucharests-metro-after-1990/”]

Cu principala dezvoltare inainte de 1990, metroul bucurestean a cunoscut in ultimii 26 de ani o serie de imbunatatiri si extinderi, dar totusi insuficiente fata de necesitatile reale si fata de tendintele internationale in domeniul transportului subteran. Cele mai importante modernizari au avut loc in zona materialului rulant si a exploatarii, unde majoritatea trenurilor vechi au fost inlocuite si intreaga retea a fost echipata cu sisteme moderne de semnalizare. Zona de infrastructura a beneficiat de investitii in special pentru finalizarea tronsoanelor incepute inainte de 1990 si pentru imbunatatiri in zona de acces a calatorilor. Din pacate investitiile in extinderea retelei cu noi tronsoane au inceput abia dupa anul 2010, cand au demarat lucrarile la etape ale magistralelor 4 si 5. Din pacate, pana in anul 2016 nu a fost pusa in functiune nicio statie construita dupa 1990. In acest articol vom face o sinteza a principalelor investitii si proiecte pentru metroul din Bucuresti.

Material rulant
Materialul rulant al metroului bucurestean a cunoscut o imbunatatire constanta incepand cu anul 2002 cand au fost comandate primele 18 trenuri Bombardier, care au inlocuit total trenurile IVA aflate pe Magistrala 2. Ulterior o noua licitatie a adus alte 26 de trenuri Bombardier pentru Magistrala 1 si partial pentru Magistrala 3. Anul 2011 a adus o noua licitatie pentru 16 trenuri, atribuita producatorului spaniol CAF, trenurile intrand in exploatare in anul 2013 pe Magistrala 2, astfel s-a reusit performanta inlocuirii trenurilor IVA pe toate magistralele, cu exceptia magistralei 4, unde trenurile IVA vor fi inlcouite dupa anul 2017. La sfarsitul anului 2014 a fost semnat un contract suplimentar ce vizeaza achizitia a unui lot de 8 trenuri CAF, in cadrul contractului atribuit in anul 2011. Investitiile in trenuri noi nu se opresc, Metrorex si Ministerul Transporturilor au introdus achizitia trenurilor noi pe lista proiectelor cu finantare de la Uniunea Europeana. Astfel, in anul 2013 a fost lansata licitatia pentru un acord cadru ce prevede livrarea a 51 de trenuri noi, cu valoarea de 350 milioane de euro, cu livrarea primelor 16 trenuri incepand cu anul 2016. Achizitia a fost insa suspendata din cauza unor probleme juridice, Metrorex anuntand in primavara anului 2016 ca va lansa o noua licitatie doar pentru trenurile necesare pentru deschiderea magistralei 5.

Infrastructura
Investitiile in infrastructura au inceput sa se simta dupa anul 2010, cand au fost demarate proiecte pentru noua magistrala 5 si pentru o noua sectiune a magistralei 4. Astfel, lucrarile la tronsonul Drumul Taberei – Eroilor au fost lansate in anul 2011, fiind initial planificate pentru finalizare in anul 2015. Problemele de finantare dar si unele probleme constructive au dus la amanarea punerii in functiune pentru anul 2017. Primul tronson are lungimea de 7 km si 10 statii, urmand sa lege cartierul Drumul Taberei de restul retelei de metrou. Valoarea totala a proiectului ajunge la un miliard de euro, urmatoarele etape fiind Eroilor – Iancului si Iancului – Pantelimon, fara a exista un termen clar pentru lansarea lucrarilor.
Noile statii Laminorului si Straulesti, precum si un depou cu un punct intermodal de transport vor fi puse in functiune in anul 2017, parte a proiectului M4 Straulesti – Progresul. Linia ar urma sa lege zona de nord cu zona de sud a orasului, in prezent fiind activ tronsonul dintre Gara de Nord si Bazilescu. Finalizarea celor doua statii aflate in lucru precum si a depoului urmeaza sa inchida tronsonul de nord al proiectului. Inca nu exista un plan concret pentru continuarea lucrarilor intre Gara de Nord si Progresul.

Anterior celor doua proiecte, au fost finalizare 3 tronsoane incepute inainte de 1990, fiind conservate in perioada de tranzitie a administratiei publice. In anul 2000 a fost deschisa prima etapa a magistralei 4, intre Gara de Nord si 1 Mai, cu lungimea de 3,6 km si 4 statii, in urma unei investitii de 220 milioane de euro. 8 ani mai tarziu a fost deschisa continuarea magistralei 3, intre Nicolae Grigorescu si Linia de Centura (actual Anghel Saligny) cu lungimea de 4,7 km si 4 statii, in urma unei investitii de 145 milioane de euro. In final, in anul 2011 a fost deschis un urmator tronson al magistralei 4, cu lungimea de doar 2,6 km si 2 statii, in zona 1 Mai – Parc Bazilescu.

Infrastructura existenta a beneficiat de o serie de imbunatatiri pentru partea de acces a calatorilor si a persoanelor cu dizabilitati. In perioada 2002-2013 au fost derulate ample proiecte pentru instalarea a 93 de lifturi, escalatoare si platforme pentru persoanele cu dizabilitati. Valoarea totala a proiectelor a ajuns la 45 milioane de euro, in prezent 45 de statii din cele 51 fiind total echipate pentru persoanele cu dizabilitati. O alta modernizare adusa infrastructurii a fost instalarea sistemelor ATP/ATO pentru conducerea simplificata a trenurilor pe magistralele 1,2 si 3, precum si a unor sisteme de informare in timp real a calatorilor. Sistemele de informare afisaza in timp real informatii despre sosirea urmatorului tren, acestea fiind instalate in statiile de legatura dintre magistrale si pe intreaga magistrala 3.

In prezent lucrari se executa pe tronsonul Petrache Poenaru (Semănătoarea) – Timpuri Noi, avand ca scop modernizarea instalațiilor de ventilație, valoarea proiectului fiind de 6,2 milioane de euro. Proiectul este finantat din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operațional Sectorial Transport și de la bugetul de stat. Lucrarile se vor incheia la sfarsitul anului 2016.

Proiecte de viitor
Intr-un urmator material vom face o analiza detaliata a proiectelor de viitor pentru metroul din Bucuresti, o parte din acestea fiind la nivel de studiu de fezabilitate si proiect tehnic, altele fiind doar la nivel de strategie de viitor. Printre proiectele ce urmeaza sa fie demarate in urmatorii ani se afla urmatorul tronson al magistralei 5, magistrala 6, precum si un proiect de reabilitare a magistralei 2.