Declarația de la Bremen

[themify_icon icon=”fa-language” label=”ENG” link=”http://mi.etlbiz.com/eng/bremen-declaration/”]

Cu ocazia Conferinței Europene dedicată Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă desfășurată în aprilie anul acesta, la a treia ediție, la Bremen, în Germania, participanții au adoptat o nouă declarație, ce va fi cunoscută sub numele de Declarația de la Bremen. Declarația își propune să conecteze ghidurile de realizare a PMUD-urilor la realitățile orașelor europene de astăzi. Conferința este cel mai important eveniment de acest fel dedicat planurilor de mobilitate. La Bremen au fost prezenți 300 de participanți din 39 de țări, 60 dintre aceștia susținând prezentări. Ediția a doua a acestei conferințe s-a desfășurat anul trecut la București.

Declarația nu este un document final, deoarece urmează o perioadă de consultare pe marginea ei care va fi desfășurată de asociații precum ICLEI, Polis și Eurocities. Declarația în sine își propune să contribuie la o dezbatere la nivel european asupra politicilor de transport și integrarea acestora în politicile urbane. Documentul în engleză poate fi consultat pe pagina de internet http://www.eltis.org/sites/eltis/files/bremen_declaration_draft_2016-04-07.pdf

În forma făcută publică la Bremen, declarația are 8 puncte, formulate ca niște îndemnuri pentru autoritățile publice:

Când vorbiți despre eficiența transporturilor, uitați-vă mai întâi la folosirea eficientă a străzilor

Acest lucru se poate realiza prin promovarea modurilor active de deplasare, ciclismul, mersul pe jos, care nu necesită lucrări costisitoare de infrastructură și contribuie la descongestionarea orașelor.

Puneți oamenii înaintea vehiculelor

O atenție mai mare trebuie acordată studierii modului în care oamenii se deplasează pe jos în oraș și a motivelor și factorilor pentru care aleg să meargă pe jos. Deplasarea pietonilor în orașe nu beneficiază la ora actuală de o atenție similară cu atenția acordată vehiculelor motorizate.

Abordați provocările în continuă schimbare ale transportului de marfă

Din ce în ce mai mulți factori influențează azi transportul de mărfuri în orașe, de la comerțul on-line până la imprimarea 3D. Acești factori trebuie luați în seamă în planificarea transporturilor într-un oraș.

Planificați orașul și mobilitatea împreună

O mai bună integrare între planificarea mobilității durabile și planificarea urbanistică este absout necesară în transformarea mobilității în orașele până acum orientate către dezvoltarea transportului auto.

Luați în calcul soluțiile simple la început și folosiți tehnologii adecvate

Alegerea unei tehnologii trebuie făcută pentru a servi un obiectiv, nu de dragul tehnologiei în sine. Astfel, cu toată oferta de tehnologii inovatoare care se dezvoltă în zilele noastre, soluțiile pot veni în continuare din alegerea celor mai simple.

Puneți utilizarea înaintea proprietății

Cu alte cuvinte, nu trebuie sprijinită deținerea în proprietate personală a unei mașini, spre exemplu, ci posibilitatea și dreptul de a folosi o mașină, care poate fi disponibilă prin programe de car-sharing. Trebuie astfel realizată o mai bună integrare a aconceptului de utilizator în strategiile locale sau naționale.

Dați posibilitatea cetățenilor să participe la planificarea orașului

Mobilitatea și transporturile sunt un subiect politic, astfel că orice planificare în acest sens trebuie făcută cu acordul cetățenilor. Implicarea acestora este acum mai facilă cu ajutorul instrumentelor electronice. Planificarea mobilității trebuie să atragă grupuri din ce în ce mai mari și mai diferite de cetățeni.

Fiți pregătiți pentru noi provocări

În realizarea unui plan de mobilitate, trebuie luate în calcul transformările preconizate în acest domeniu, acum în faza de testare dar mâine probabil o realitate accesibilă, precum mașinile autonome. Astfel de tehnologii digitale sunt dezbătute intens azi în spațiul on-line, dar aproape deloc la nivel de autorități municipale sau regionale.

 

Foto: eltis.org

Successful introduction of pedestrian zones in Ljubljana, in line with the European Mobility Week measures – Slovenska. 

Photographer/Copyright: 
City of Ljubljana