Condusul economic si noile tehnologii inteligente cresc eficienta mobilitatii in zona urbana


Vehiculele electrice, cu combustibili alternativi sau hibrid castiga din ce in ce mai mult din piata auto datorita economiei de energie, a costurilor reduse de utilizare dar si a unor programe de incurajare derulate de autoritati pentru aceste tipuri de vehicule. Totusi oricat de avansata ar fi tehnologia, factorul uman ramane un factor important in utilizarea eficienta a tehnologiilor inovative pentru economia de combustibil si reducerea emisiilor de gaze periculoase. In urmatoarele randuri ale articolului vom realiza o analiza a unor programe EcoDrive sau SmartDrive dedicate eficientizarii modului de exploatare a vehiculelor.

ECOWILL a implementat pregatirea soferilor pentru condus eco in 14 tari europene
In colaborare cu asociatiile europene pentru examinarea si pregatirea soferilor, proiectul ECOWILL reprezinta o noua viziune in domeniul pregatirii soferilor pentru un condus economic si ecologic, scotand in evidenta faptul ca nu este suficient ca un sofer sa fie doar bine pregatit pentru a conduce in conditii bune. Programul a introdus 5 reguli de baza pentru condus economic, urmate de alte 10 reguli secundare, prin instruirea personalului care pregateste viitorii soferi. Proiectul a adus si o serie de schimbari in material predate in scolile de soferi si in cadrul testarilor pentru obtinerea permiselor, prin implicarea a 1,5 milioane de soferi cu permis in cadrul a peste 10.500 sesiuni de pregatire pentru condus economic. De asemenea in proiect au fost inclusi 500 de instructori care vor imparti experienta castigata catre peste 10 milioane de soferi incepatori sau care inca se afla in etapa de instruire. O cifra concreta a proiectului este reprezentata de economia de combustibil de pana la 10% realizata de participantii la cursurile de “Ecodriving”.

Din concluziile proiectului reiese ca implementarea unor cursuri de “Ecodriving” depinde de la o tara la alta, in functie de cadrul legal, conditiile de mediu, starea infrastructurii si modul in care este conceput programul. O parte din regulile programului vor fi adaptate odata cu trecerea timpului in ritm cu evolutia tehnologica din domeniul industriei auto. Proiectul a avut un buget total de 2,8 milioane de euro, din care 2,1 au fost asigurate de Uniunea Europeana.

ACTUATE a dezvoltat si promovat technici de condus economic pentru transportul public
ACTUATE (Advanced Training and Education for Safe Eco-driving of Clean Vehicles) a fost un alt proiect sustinut si promovat de catre Uniunea Europeana, cu scopul dezvoltarii, implementarii si testarii unor technici avansate pentru conducerea economica in transportul public. Programele au vizat instruirea a peste 1.700 conducatori de tramvaie, troleibuze si vehicule hybrid. Lucrul cu vehicule electrice si hybrid a reprezentat o premiera pentru programe de acest tip, care se bazeaza in general pe vehicule diesel. Programul a definit 5 reguli principale care au fost demonstrate atat teoretic cat si practic. Definitia modului economic si eficient de condus este data in principal de o accelerare constanta si rapida fara multe etape de accelerare sau de franare, asigurand o viteza constanta intre punctele de oprire. Franarea trebuie evitata pe cat posibil daca nu este necesara prin utilizarea franei electrice si prin optimizarea recuperarii energiei la franare. De asemenea, consumatorii secundari, aerul conditionat, ventilatia si incalzirea contribuie mult la definirea unui condus economic, prin utilizarea acestora corespunzator in functie de conditiile de traseu.

Green Eco Project – un amplu program cu peste 700 de companii implicate
Lansat in anul 2006, Green Eco Project a cuprins peste 700 de companii cu 20.000 de camioane implicate, fiind un program dedicate economiei de combustibil pentru transportul rutier de marfa. Proiectul este descries ca unul din cele mai eficiente proiecte de acest tip lansate in Japonia, cu participarea solida a Tokyo Trucking Association. Rezultatele programului au fost mai mult decat satisfacatoare, realizandu-se o eficienta medie a consumului de combustibil de 15% si o reducere a emisiilor CO2 de aproximativ 63.000 tone. Informatiile au fost obtinute prin fise pentru condusul economic puse la dispozitia participantilor la proiect. Rezultatele positive nu s-au limitat la aceste cifre, financiar, costurile de exploatare sunt reduse cu pana la 34 milioane de dolari.

Imbunatatirea generala a modului de condus rezultata prin proiect a redus accidentele de circulatie cu 30% avand efecte positive asupra costurilor asigurarii vehiculelor, reduse cu pana la 54%. Proiectul s-a bucurat de o promovare si adoptare rapida datorita modului de implementare si filosofiei acestuia. Proiectul European ECOWILL a fost demarat bazandu-se pe teoria si principiile Green Eco Project.